Video : Ada yang tahu pasal ini brlaku di Felda Umas Tawau, ramai org bilang pakcik ni membantah kerana rumahnya dijadikan tempat SWAB,, btul ka?

Assalamualaikum ini berlaku di Felda Umas Tawau. Min ada tiga sumber..

Sumber 1 :
Antara Tuan Rumah dan juga Front Liners Abam Askar. Cerita nya pasukan Front liners ini telah di bawa oleh polis bantuan ke rumah pakcik tersebut bagi dijadikan sbg rumah swab test pasukan KKM. Namun kehadiran mengejut mereka mendapat reaksi yg kurang memuaskan dr Tuan Rumah kerana tanpa ada surat mahupun rundingan utk menggunakan rumah pakcik itu sbg tempat  swab test. 

Dripada hal itu maka kita dengar sedikit pertengkaran dan ABAM ASKAR tersebut menengking beliau itu seakan akan mcm mahu makan org sudah..

Aduh kita TABEK FRONTLINERS tp jgnlah berkasar2 bah..ini felda mmg masih PKPD tp org semua d sana Trauma..mana dia mahu rumahnya digunakan sebagai  tempat swab test..dia pun takut dgn covid-19 sbb ramai akan dtg berkumpul di halaman rumahnya.

Dengan ni saya berpendapat..gunalah DEWAN KOMUNITI FELDA UMAS..kpd Majlis Keselamatan Negara Negeri Sabah dan Kementerian Kesihatan Malaysia, Pihak Polis Diraja Malaysia dan juga Kememterian Pertahanan Malaysia, tlglah dalam.bertindak kita kena juga tolak ansur kpd pihak tuan rumah. Ini abam askar marah pun jgn melebih2 itu dalam halaman rumah org..walau anda front liners..x semestinya anda boleh teriak org sesuka hati..budi bahasa jiwa Bangsa..

Di salah erti sudah perkataan barisan hadapan ni..yg ada pangkat dan yg berpaku2 di bahu lagi bagus bahasa mereka..kita fhm front liners ni penat semuanya. 

Rakyat resah skrg jd kita perlu gunakan budi bicara runding baik2..

Maaf bukan nak buat cerita tp masa PKPB ni mmg banyak cerita terjadi..

Muhasabah..diri..pakcik tuan rumah felda umas boleh berunding juga kan..jgn gaduh2 ya..sabar itu separuh dr iman

Jom lihat video : maaf video di private atas permintaan anak pakcik itu👇




Sumber : Facebook dan Dg jue

 Sumber 2:
Baru-baru ini ada satu potongan video pendek berdurasi 00:55 saat. Dimana seorang anggota ATM bertelagah dengan seorang warganegara berperanakan Filipina di sebuah kampung daerah Tawau, Sabah. Dengan video berdurasi pendek itu, orang ramai mulai menunjukkan persepsi negatif terhadap anggota tentera dan juga Frontliner yang berada dikawasan tersebut.

Dengan itu, masyarakat harus mengkaji terlebih dahulu jalan cerita sebenar. Tak perlu ada persepsi negatif yang dimainkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Salah seorang penduduk yang ingin mencabar dengan anggota ATM tersebut dan juga mengaku warga tua itu adalah pakcik beliau. Korang boleh tonton video melalui link dibawah ;-

Sumber : Military Of Malaysia

#KitaJagaKita
#BeriKerjasama


Sumber 3 :

 Dari anak pakcik tu, boleh follow facebook dia👉Facebook

Catat Komen

0 Ulasan