Program Jaringan Prihatin 2021: Bantuan RM180 Kredit Telekomunikasi

PROGRAM JARINGAN PRIHATIN 2021: BANTUAN RM180 KREDIT TELEKOMUNIKASI & INISIATIF KERAJAAN BANTU GOLONGAN B40, CALON SPM DAN STPM TAHUN 2021

Subsidi Program Jaringan PRIHATIN yang diumumkan pada Belanjawan 2021, melibatkan bantuan sejumlah RM180 seorang dan diperuntukkan untuk 8 juta penerima dari golongan B40 untuk kegunaan berkaitan telekomunikasi.

Bantuan kredit ini boleh digunakan untuk belanja langganan internet, atau menampung sebahagian kos pembelian telefon pintar baharu.

Bantuan ini pertama kalinya diumumkan menerusi sebuah kenyataan rasmi oleh Dato’ Saifuddin Abdullah, Menteri Komunikasi dan Multimedia pada 18 Disember 2020.


Ia bakal dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri melalui siaran langsung pada Rabu, 5 Mei 2021 jam 12.30 tengah hari.


Berikut adalah antara inisiatif yang bakal dilaksanakan oleh Kerajaan pada suku pertama Tahun 2021 nanti.

Program Jaringan Prihatin & Bantuan Internet Untuk Golongan B40, Calon SPM/STPM 2021

Golongan isi rumah B40 dan calon-calon yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) di seluruh negara akan berpeluang menikmati kemudahan Internet yang lebih baik melalui pelbagai inisiatif yang bakal dilaksanakan oleh Kerajaan pada suku pertama tahun 2021 nanti.

Di bawah inisiatif-inisiatif yang memberi fokus kepada golongan B40, calon SPM dan STPM tersebut, Kerajaan melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dengan kerjasama syarikat-syarikat telekomunikasi akan menyediakan pelbagai kemudahan iaitu:

1. WIFI Percuma Di 130 PPR Terpilih Seluruh Negara

Enam (6) syarikat telekomunikasi iaitu Celcom, Digi, Maxis, U Mobile, Telekom Malaysia (TM) dan TIME akan menawarkan capaian WIFI percuma di kawasan umum di 130 Program Perumahan Rakyat (PPR) terpilih di seluruh negara sehingga akhir bulan April 2021.

2. Lanjutan Operasi Pusat Internet Komuniti (PIK)

Waktu operasi semua Pusat Internet Komuniti (PIK) akan dilanjutkan iaitu dari pukul 9.00 pagi sehingga 9.00 malam setiap hari.

Baca juga: Cara Mohon Bantuan Kanak-kanak JKM RM200, Maksimum RM1,000

3. Subsidi Program Jaringan Prihatin

Kerajaan dengan kerjasama pihak industri juga akan melaksanakan program subsidi Jaringan Prihatin untuk golongan B40 seperti yang diperuntukkan dalam Belanjawan 2021.

Program ini dijangka melibatkan peruntukan kredit telekomunikasi bernilai RM180 seorang (RM15 sebulan) atau subsidi bagi menampung sebahagian kos pembelian peranti pintar kepada golongan B40.

4. Data 1GB Percuma Dilanjutkan

Kemudahan data 1GB percuma yang terdahulunya akan tamat pada 31 Disember 2020 akan dilanjutkan sehingga bermulanya program subsidi Jaringan Prihatin.

5. Pakej Data Khas SPM/STPM 2021

Syarikat-syarikat telekomunikasi juga akan memperkenalkan tawaran pakej Pakej Data Khas SPM/STPM 2021 sehingga tamat peperiksaan pada akhir April 2021.

Pakej ini dijangka akan ditawarkan mulai 6 Januari 2021 dan maklumat lanjut boleh didapati dlaman web MCMC dan syarikat perkhidmatan telekomunikasi masing-masing.

Baca juga: Tarikh Bantuan Khas Penjawat Awam 2021 (RM600) & FAQ

Maklumat Lanjut

Buat masa ini, maklumat lanjut tentang cara memohon / kaedah pelaksanaan bantuan subsidi Jaringan Prihatin belum dimaklumkan.

Namun ia dijangka akan diumumkan ketika Majlis Pelancaran Maya Jaringan Prihatin akan disempurnakan oleh YAB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Haji Mohd Yassin, Perdana Menteri Malaysia pada 5 Mei 2021 (Rabu), jam 12.30 tengah hari menerusi FB Rasmi Tengku Zafrul.

Diharap dengan inisiatif-inisiatif yang ditawarkan ini, ia akan memberi manfaat secara langsung kepada golongan B40 serta memudahkan calon-calon SPM dan STPM membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan.

Maklumbalas boleh disalurkan melalui Facebook Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (MCMC) di👉 SINI.

Info terkini tentang bantuan Jaringan Prihatin akan dimuatnaik dalam artikel ini setelah maklumat disahkan secara rasmi.

harianpost.my


TAG